Vrijdag 19 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
aardbeving turkije

Tropische cyclonen veroorzaken aardbeving

AMSTERDAM - Aardbevingen, zoals die van vorig jaar in Haïti, worden mogelijk veroorzaakt door tropische cyclonen. Dit zijn stormen met snelheden boven windkracht 12 die ontstaan in de tropen.
Door NU.nl/Desiree Hoving

Dat zei Shimon Wdowinski van de Universiteit van Miami tijdens het jaarlijkse congres van de American Geophysical Union dat van 5 tot 9 december in San Francisco plaatsvindt.

''Zware regen is de trigger'', zegt de onderzoeker, ''want dit zorgt voor duizenden aardverschuivingen en zware erosie. Hierdoor wordt grond van de aardschol verwijderd, waardoor deze minder gaat wegen. Dit stimuleert beweging langs de breuklijnen.''

Wdowinski en een collega van de Florida International University analyseerden data van aardbevingen met een kracht van 6 of hoger op de schaal van Richter, die in Taiwan of Haïti plaatsvonden. Ze vonden dat grote aardbevingen in bergachtige gebieden binnen vier jaar na een tropisch cycloonseizoen plaatsvonden.

Zware aardbeving

Zo ontstond de zware aardbeving in Haïti, op 12 januari 2010, 2,5 jaar na twee orkanen en twee tropische stormen, die gedurende 25 dagen over het eiland woedden.

Volgens de onderzoekers geldt de invloed van tropische cyclonen alleen voor breuklijnen die over elkaar heen schuiven – en dus niet langs elkaar heen. In de toekomst willen ze ook onderzoek doen in de Filippijnen en Japan, gebieden die ook gevoelig zijn voor tropische cyclonen en aardbevingen.

Schollen

Aardbevingen ontstaan doordat aardschollen onafhankelijk van elkaar langzaam over het aardoppervlak bewegen. Soms schuren ze langs elkaar, soms over elkaar. Waar de schollen elkaar raken, kan zich spanning opbouwen. Als die spanning hoog genoeg is, ontlaadt die zich in de vorm van een aardbeving.


Lees meer over:
aardbeving

Aanbevolen artikelen