AMSTERDAM - Het kiezen van aantrekkelijkere vriendinnen zorgt er bij guppy's voor dat ze minder last hebben van seksuele intimidatie door mannetjes.

Biologen van de universiteiten van Exeter in het Verenigd Koninkrijk en Kopenhagen in Denemarken bestudeerden het wereldwijd meest populaire aquariumvisje: de guppy.

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

Vrouwtjes zijn een paar dagen per maand ontvankelijk. In deze periode scheiden ze een feromoon uit dat mannetjes aantrekt en mannetjes toestaat in zo'n positie ten opzichte van hen te glijden die paring mogelijk maakt.

Succesvolle tactiek

Het onderzoek laat zien dat vrouwtjes maatjes kiezen die op dat moment door het feromoon aantrekkelijker zijn dan zijzelf. Op deze manier vermindert voor hen de intimidatie door de mannetjes. De tactiek is succesvol door er zeker van te zijn dat ze minder aantrekkelijk is dan de andere groepsleden, de vissen hebben minder last van intimidatie en paringspogingen van mannetjes.

Mannelijke guppen staan bekend om hun frequente en soms constante intimidatie van vrouwtjes. Dit legt een grote belasting op de vrouwtjes, waardoor ze soms niet voldoende voedsel vinden of tijdig kunnen ontsnappen aan roofdieren.

Guppy's

De onderzoekers gebruikten guppy's die afstammen van een populatie die leeft in de Aripo-rivier op Trinidad. Ze identificeerden de vrouwtjes die ontvankelijk waren voor mannelijke aandacht en welke niet. Daarna keken de biologen naar de tijd die ontvankelijke en niet-ontvankelijke vrouwtjes kozen om door te brengen met ofwel ontvankelijke of niet-ontvankelijke vrouwtjes.

Niet-ontvankelijke vrouwtjes brengen significant meer tijd door met ontvankelijke, en dus meer seksueel aantrekkelijke vrouwtjes. De niet-ontvankelijke vrouwtjes kozen er ook voor te zwemmen in water waar vlak daarvoor nog ontvankelijke vrouwtjes in gezwommen hadden.

Ongewilde aandacht

Hoofdonderzoeker Safi Darden van Exeter University legt uit: “Het is nu steeds duidelijker aan het worden dat mannetjes van sommige soorten ervoor kiezen om op te trekken met relatief minder aantrekkelijke mannetjes om zo hun voortplantingskansen te vergroten. We wilden zien of vrouwtjes ook voor metgezellen van dezelfde sekse kiezen gebaseerd op aantrekkelijkheid, maar in dit geval om ongewilde aandacht te verminderen.”

“Onze resultaten onderschrijven het idee dat sociale structuren kunnen ontwikkelen rond relatieve aantrekkelijkheid en paringsstrategieën. Ondanks dat we in onze studie op één soort gefocust hebben, verwacht ik dat dezelfde strategie bij andere soorten gezien zal kunnen worden."