AMSTERDAM – Rijst blijkt een belangrijke bron van arsenicum te zijn. Dat is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen.

Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers van de Darthmouth Medical School deze week in PNAS. Arsenicum is een giftige stof die onder andere gebruikt wordt als rattengif.

In lage concentraties is het vooral gevaarlijke voor zwangere vrouwen, omdat blootstelling gerelateerd is aan een verlaagd geboortegewicht van de foetus, een verminderd functioneren van het immuunsysteem bij de baby en zelfs aan het overlijden van het ongeboren leven. Bij hogere concentraties leggen ook volwassen mensen het loodje.

Tot dusver werd gedacht dat grondwater de belangrijkste bron is waardoor mensen de stof binnen krijgen. Nu blijkt dat rijst ook een grote bron is. Dat komt omdat dat gewas in staat is om arsenicum uit de grond op te nemen en het op te slaan in de plant. Het is afhankelijk van het type grond hoeveel arsenicum de rijstplant opneemt.

Urine

De onderzoekers onderzochten de urine van 229 zwangere vrouwen. Het bleek dat vrouwen die veel rijst aten een gemiddelde concentratie van 5,27 microgram per liter in hun urine hadden, terwijl dat bij rijstmijders 3,38 microgram was. Beide concentraties komen overigens geenszins in de buurt van schadelijke hoeveelheden.

Volgens de onderzoekers is het belangrijk om de concentratie arsenicum in rijst goed in de gaten te houden. China heeft al een maximumconcentratie in de wet vastgesteld van 0,15 microgram per kilo rijst, terwijl de EU en Amerika nog geen richtlijnen hebben.