AMSTERDAM - Mensen met inkomen tussen 40.000 en 60.000 dollar zijn de grootste fastfoodeters.

Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van Universiteit van Californie, gepubliceerd in de meest recente editie van Population Health Management.

Het percentage mensen met obesitas is het hoogst in de onderklasse. Veelvuldig wordt er vanuit gegaan dat dat mede komt omdat zij het vaakst ongezond fastfood eten. De studie van de Amerikanen zet dit dogma op de helling.

De onderzoekers vroegen 5.000 mensen hoe vaak zij naar de McDonalds of een aanverwante keten gingen. Het bleek dat de frequentie omhoog ging tot een verdienste van 60.000 dollar, waarna die daalde.

Opvallend was dat mensen die 100.000 dollar verdienden, nog steeds vaker naar een fastfoodrestaurant gingen dan mensen die minder dan 20.000 dollar verdienden.

Supermarkt

De resultaten betekenen dat er andere oorzaken moeten zijn die het hoge vetzuchtpercentage onder gezinnen met een laag inkomen verklaren. De onderzoekers opperen dat het antwoord misschien ligt in het feit dat de goedkoopste producten in de supermarkt ook vaak de ongezondste zijn.

Dat zou betekenen dat het aanbod van slecht en goedkoop voedsel in de supermarkt een groter probleem is dan de aanwezigheid van een McDonalds of Burger King.

Restaurants

De onderzoekers keken ook naar het bezoek aan gewone restaurants. Dat nam toe over de hele het inkomen steeg, waarbij gezinnen met een laag inkomen zelden naar zo’n restaurant gingen, terwijl gezinnen met een hoog inkomen dat vaak deden.

Omdat eten in een restaurant doorgaans meer calorieën bevat dan bij zelf koken, betekenen ook deze resultaten dat restaurantbezoek weinig invloed lijkt te hebben op hoe vaak vetzucht voorkomt.