WASHINGTON - De ruimtetelescoop Kepler heeft maandag bevestigd dat hij een planeet heeft ontdekt op een 'bewoonbare' plek buiten ons zonnestelsel.

Dat meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA maandag.

Franse wetenschappers bevestigden dit jaar dat ze de allereerste 'exoplaneet' hadden gevonden die zich op een plek bevindt die voldoet aan de belangrijkste eisen voor leven.

Kepler 22b, die voor het eerst in 2009 werd gezien, is echter de eerste planeet die de Amerikaanse organisatie kan bevestigen.

Ster

Kepler 22b staat op de 'juiste' afstand van de ster waar hij omheen draait. Daardoor is op de planeet mogelijk water aanwezig en zijn atmosfeer en temperatuur wellicht geschikt voor leven.

Of de planeet ook echt die voorwaarden voor leven herbergt, blijft echter de vraag. Het hemellichaam is zo'n 600 lichtjaar verwijderd van de aarde en is ruim 2 keer zo groot als onze planeet.

Kepler 22b infographic infografiek

Zoektocht

In zijn zoektocht kijkt de Kepler-ruimtetelescoop naar ongeveer een kwart procent van de sterrenhemel. In dat minieme gebied heeft de Kepler sinds 2009 al meer dan 1200 planeten gezien.