
Jongeren verspreiden minder seksueel beeldmateriaal dan gedacht
Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers op basis van een studie onder ruim 1500 jongeren van 10 tot 17 jaar.
Ze publiceren hun resultaten in de online editie van Pediatrics van 5 december.
Het versturen van seksueel getinte foto's en video's wordt gezien als een groot sociaal probleem. Het zou niet alleen onbeschaafd zijn, maar ook risicovol, want de foto's kunnen in verkeerde handen terecht komen en blijven circuleren op het internet.
Dit blijken meer jongeren zich te realiseren dan in media en politiek wordt verondersteld, schrijven de onderzoekers van de Universiteit van New Hampshire nu.
Expliciet naakt
Tweeënhalf procent van de ondervraagde jongeren heeft wel eens naakt of bijna naakt op een foto gestaan.
Dit percentage daalde echter naar één procent wanneer het criterium 'expliciet naakt' was, waarbij borsten, billen of geslachtsdelen ontbloot in beeld waren gebracht.
Zeven procent van de jongeren gaf aan wel eens (bijna) naaktfoto's ontvangen te hebben, zes procent expliciete foto's. Vrijwel niemand zei deze foto's vervolgens verspreid te hebben.
Nederland
Uit een recent Nederlands onderzoek waarvan de NHL Hogeschool in Leeuwarden in oktober resultaten publiceerde bleek dat drie procent van de jongeren seksueel getinte foto’s van zichzelf op internet plaatst en dat vier procent seksuele handelingen met leeftijdsgenoten met behulp van een webcam filmt. Van hen deelt zes procent die filmpjes daarna op internet.
Volgens de Amerikaanse onderzoekers moet erg goed gedefinieerd worden om wat voor beeldmateriaal het gaat. Gebeurt dat niet, dan zou het probleem veel groter kunnen lijken dan het daadwerkelijk is.