AMSTERDAM – Voor het eerst zijn chimpansees geobserveerd terwijl ze gereedschap en plantenmateriaal deelden met soortgenoten.

De groep geobserveerde chimpansees leeft op de Afrikaanse Savanne in Senegal. Het onderzoek staat in de laatste online editie van Primates.

Al lang geleden ontdekte de beroemde Jane Goodall het gebruik van gereedschap bij chimpansees. Ook het delen van vlees was al eerder bekend. Maar biologen van Iowa State University observeerden nu ook het delen van plantenmateriaal en gereedschap bij een in Senegal levende populatie.

“We denken dat deze apen socialer zijn met delen omdat ze op de Savanne leven”, zegt onderzoeker Stacy Lindshield, “het territorium is daar namelijk veel groter dan wanneer ze in het bos zouden leven, dus als ze niet sociaal zijn, verliezen ze elkaar mogelijk uit het oog. Een socialer bestaan met delen zorgt ervoor dat de groep intact blijft.”

Evolutie

Eén van de theorieën over het ontstaan van de mens gaat er van uit dat de mens ook ooit de bossen uit en de savanne op getrokken is. Deze ontdekking zou dan ook vergelijkbaar kunnen zijn met wat er in de vroege evolutie van de mens is gebeurd.

Naast de invloed van de omgeving, zou het deelgedrag volgens Lindshield ook deels om seks kunnen draaien. “Het zou kunnen zijn dat de jonge mannetjes lange termijnvoordelen zien in het delen, want eerdere studies lieten al zien dat vrouwtjes voor en tijdens de eisprong meer kans hadden giften te krijgen van mannetjes.”