BAARN - Vloeken op een moment dat je jezelf pijn doet gaat vaak vanzelf. Maar uit onderzoek blijkt nu ook dat het op korte termijn de pijn kan verminderen. Tenminste als je van vloeken geen gewoonte maakt.

Onderzoekers van de Britse University of Keele kwamen tot de conclusie dat mensen twee keer zo lang onder ijskoud water konden staan als zij scheldwoorden riepen.

Deze uitkomst geldt alleen voor de mensen die normaal gesproken slechts enkele keren per dag vloeken en niet voor mensen die dagelijks veel scheldwoorden gebruiken.

Stress

Volgens de onderzoekers is het mogelijk dat het vloeken mensen helpt de pijn te weerstaan, door de emotionele respons die de vloek produceert.

De hevige emotie, boosheid en agressie, kan kortdurend pijnprikkels remmen. Dit wordt wel 'stress induced analgesia genoemd'. Adrenaline speelt hierin een hele grote rol, samen met de lichamelijke reactie op stress (vechten of vluchten).

Wanneer mensen vaak vloeken en schelden raakt hun lichaam gewend aan de emotionele reacties die daarmee gepaard gaan. Daarmee wordt de reactie ook minder en is de kracht van de pijnbestrijding kleiner.

Hersenen

Hoewel het onderzoek een sterk verband laten zien tussen pijntolerantie en schelden, verklaart de studie niet de onderliggende mechanismen.

Normaal gesproken activeert spraak de buitenste laag van de hersenen. Vloeken lijkt gebieden dieper in de hersenen te activeren: hersengebieden die in verband staan met emoties.

Volgens de onderzoekers staat het onderzoek naar de invloed van vloeken op emoties nog in de kinderschoenen.