AMSTERDAM - Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat het gooien met poep, of wat voor objecten dan ook, een teken is van geordend gedrag.

Biologen onder leiding van Bill Hopkins van de Emory University onderzochten het hele proces rond dingen gooien bij chimpansees en de invloed die het heeft op de ontwikkeling van het brein van de apen.

De resultaten zijn woensdag online gepubliceerd in het tijdschrift Royal Society B.

De reden om juist chimpansees te onderzoeken, is dat ze, naast de mens, de enige diersoort zijn die regelmatig met dingen gooit met een echt doel voor ogen.

Men onderzocht of er een relatie was tussen de chimpansees die veel gooiden en zij die dat slechts weinig deden. Opvallend was dat de veel-gooiers vaker raak konden gooien en een beter ontwikkeld motorisch gedeelte in de hersenen hadden.

Linker hersenhelft

Ook hadden ze meer verbindingen tussen de motorische cortex en het gebied van Broca in de linker hersenhelft, wat een belangrijk deel voor spraak is in menselijke hersenen.

Met andere woorden: hoe beter de gooier, hoe beter de linker hersenhelft ontwikkeld was.

Nadat de onderzoekers wisten welk deel van de hersenen te maken had met beter gooien bij chimpansees, testte het team de apen op communicatievaardigheden. Wat bleek, de apen die beter gooiden, communiceerden beter in de groep.

Jacht

De goede gooiers bleken niet sterker of beter tijdens de jacht, wat suggereert dat het gooien eerder een vorm van zelfexpressie is en de communicatie versterkt.