AMSTERDAM - Studenten van de Nijmeegse universitaire studentenvereniging Asap eisen dat het onderzoek naar Roos Vonk openbaar wordt gemaakt.

De Radboud Universiteit in Nijmegen, dat onderzoek naar haar deed, weigert dat te doen. Volgens de studenten is dat niet in het belang van de wetenschap.

Vonk kwam in opspraak door haar samenwerking met 'fraudeprofessor' Diederik Stapel. Samen onderzochten ze de effecten van vlees. In het in de media breed uitgemeten onderzoek werd geconcludeerd dat vleeseters egoïstischer en minder sociaal zijn dan mensen die geen vlees eten. Later bleek dat Stapel jarenlang onderzoeksdata heeft bedacht.

Normale procedure

In tegenstelling tot de universiteit van Tilburg, dat onderzoek deed naar de praktijken van Stapel, maakt de Radboud Universiteit het rapport over Vonk niet openbaar. Dat zou niet de normale procedure zijn.

Volgens de studenten is openbaring van het onderzoek nodig omdat de wetenschappelijke wereld zich anders niet kan herstellen. "Het is logisch dat een universiteit de naam van haar wetenschappers wil beschermen, maar wanneer dit in strijd komt met de belangen van de wetenschap, moet men altijd voor het laatste kiezen", schrijven zij in een verklaring.

Gekissebis

Het college van bestuur is vooralsnog niet van plan de studenten hun zin te geven. Vonk liet vorige week weten dat ze moeite heeft met sommige conclusies uit het rapport, maar dat ze verder 'gekissebis' daarover niet productief vindt.

De Radboud Universiteit liet overigens wel weten dat Vonk is berispt voor haar onzorgvuldige werk. Ze werd niet schuldig bevonden aan fraude.