UTRECHT – De jaarlijkse griepgolf blijkt niet te beginnen in Oost-Azië zoals eerder gedacht.

In 2008 werd de eerste wereldwijde genetische analyse gedaan van griepvirussen.  Hieruit bleek dat het griepvirus dat elk jaar eerst het noordelijk en daarna het zuidelijk halfrond aandoet haar oorsprong heeft in China en omliggende landen.

Nieuw onderzoek laat echter zien dat dit niet zo eenvoudig te stellen is.

Als Oost-Azië de bron van de griepgolf zou zijn, zou het virus daar het meest genetisch divers moeten zijn. Het onderzoeksteam vergeleek echter virusstrengen uit Hong Kong, China, Australië, Europa, Japan en New York en vond dat griepvirussen in Oost-Azië juist het minst divers zijn.

De verschillende Oost-Aziatische griepvirussen lijken van over de hele wereld naar het gebied te zijn gemigreerd. Nieuwe varianten blijken op allerlei plaatsen te ontstaan. Daarom is er altijd wel ergens een epidemie, die de oorsprong kan zijn van het jaarlijkse griepseizoen.

Griepvaccin

Het vinden van de oorsprong van het griepvirus is belangrijk, omdat het zes maanden duurt om het jaarlijkse griepvaccin te maken. Daarom baseren farmaceuten het vaccin op het griepvirus dat door epidemiologen wordt aangewezen als het dominante virus.

Nu dit dominante virus niet uit Oost-Azië blijkt te komen, moet er op ook op andere plaatsen worden gekeken om een zo efficiënt mogelijk vaccin te kunnen ontwikkelen.