CAPE CANAVERAL - Het Amerikaanse voertuig Curiosity is begonnen aan zijn reis naar Mars. De verkenner werd zaterdag gelanceerd vanaf ruimtebasis Cape Canaveral in Florida.

Het rijdende laboratorium moet duidelijk maken of leven op Mars ooit mogelijk is geweest en heel misschien nog steeds mogelijk is.

De Curiosity moet in augustus 2012 aankomen op Mars. Daar gaat het voertuig ongeveer 2 jaar lang het oppervlak omwoelen, rotsen onderzoeken, gassen in de atmosfeer meten en foto's nemen. Het project kost ongeveer 2 miljard dollar (1,5 miljard euro).

De Curiosity is een grotere en betere versie van de drie karretjes waarmee de Amerikanen eerder over Mars hebben gereden: de Sojourner uit 1997 en de Spirit en de Opportunity uit 2004.

Zij hebben onder meer mineralen gevonden die alleen ontstaan onder invloed van water. Dat wijst erop dat er ooit water op Mars moet hebben gestroomd.

ExoMars

De Sovjet-Unie probeerde in 1971 twee verkenners naar Mars te sturen, maar beide pogingen mislukten. Europa wil in 2018 de verkenner ExoMars lanceren.