AMSTERDAM - Japanse onderzoekers hebben een fluorescente spray ontwikkeld die de laatste restjes tumor bij een operatie laat oplichten. Dat moet chirurgen helpen om tumoren vollediger weg te halen.

De onderzoekers van de universiteit van Tokyo beschrijven (pdf) hun vondst in Science Translation Medicine van deze week.

Bij het opereren van een tumor is het essentieel dat het volledige gezwel wordt weggehaald. Als er restjes overblijven, dan is de kans op terugkomst en uitzaaiing groot.

Vaak zijn de overblijfsels te klein om te zien met het blote oog, waardoor de kans bestaat dat de chirurg ze over het hoofd ziet.

Om dat te voorkomen hebben onderzoekers de afgelopen jaren fluorescente markers ontwikkeld die tumorcellen van normale cellen kunnen onderscheiden, waardoor het gezwel oplicht.

Nadeel van veel van de huidige fluorescente markers is dat het lang duurt voordat ze een tumor zichtbaar maken. Ook is het licht dat ze uitzenden vaak zo zwak, dat de tumorresten alsnog moeilijk te detecteren zijn.

Spray

De door de Japanse onderzoekers ontwikkelde spray moet beide problemen oplossen. Het hoofdbestanddeel, een groene fluorescerende stof, reageert razendsnel met een eiwit dat in hoge mate voorkomt in kankercellen, maar niet of nauwelijks in gezonde cellen. Kleine tumordelen worden hierdoor snel en goed zichtbaar.

De wetenschappers hebben de stof tot dusver alleen in muizen getest. Daarin slaagden ze erin om na een reguliere operatie met een pincet de laatste opgelichte restjes tumor te verwijderen. De Japanners verwachten dat de techniek snel zijn weg vindt naar de kliniek.