AMSTERDAM - Door het uitschakelen van een bepaalde stress-neurotransmitter in de hersenen tijdens de REM-slaap verwerken mensen emotionele ervaringen makkelijker.

Dat ontdekten hersenonderzoekers van de University of California, Berkley. Ze publiceren hun bevindingen woensdag in het tijdschrift Current Biology.

''De droomfase van slapen - de remslaap - is te vergelijken met een soort nachtelijke therapeutische sessie, een verzachtende baslsem die de scherpe kantjes van de emotionele ervaringen van de dag ervoor helpt verwerken," legt een van de auteurs Matthew Walker uit.

Voor mensen die lijden aan PTSS (posttraumatische stress-stoornis) werkt deze nachtelijke therapie niet zo goed, waarschijnlijk omdat de stress-neurotransmitters niet (goed) uitgeschakeld worden, waardoor ze de hele traumatische ervaring steeds weer heel intens herbeleven.

Neurotransmitters

"Gedurende de remslaap worden herinneringen geheractiveerd, in perspectief geplaatst, gekoppeld en geïntergreerd en dat alles in een staat waarbij heel handig de stress-neurotransmitters onderdrukt zijn," aldus hoofdauteur Els van der Helm.

De onderzoekers namen tests af met 35 jong-volwassenen door ze in twee groepen te verdelen. Elke groep kreeg twee keer 150 emotionele plaatjes te zien, waarbij de ene groep 's ochtends en 's avonds de plaatjes te zien kreeg zonder tussendoor te slapen en de andere groep kreeg 's avonds en de daaropvolgende ochtend de plaatjes te zien met een nacht slaap ertussen.

Amygdala

De groep die geslapen had, toonde op MRI-scans significant minder reacties in de amygdala bij het weer zien van de plaatjes. De amygdala zijn twee delen in de hersenen die een belangrijke rol bij de verwerking van emoties spelen.

Deze studie kan ervoor zorgen dat er nieuwe behandelingen gevonden worden voor mensen met slaapstoornissen.

Hoewel mensen een derde van hun leven slapend doorbrengen, is er geen consensus over de precieze functie van slapen. Wel zijn er steeds meer studies die slapen aan leren, geheugen en humeur koppelen.