MOSKOU - Rusland heeft voor het eerst weer contact kunnen maken met de Marssonde Phobos-Grunt, 2 weken na de lancering.

Het contact met de sonde was kort na de lancering verloren gegaan, waardoor het miljoenenproject uit koers raakte. Een woordvoerder van de Russische ruimtevaartorganisatie heeft dat donderdag gezegd.

Het vaartuig zit nu vast in een baan rond de aarde. Om de sonde de opdracht te geven de oversteek naar Mars te maken, moet hij opnieuw worden geprogrammeerd. De afgelopen dagen had Rusland schoorvoetend toegegeven dat de sonde verloren lijkt.

Eerder donderdag liet de Europese ruimtevaartorganisatie ESA al weten voor de tweede maal contact te hebben gemaakt met de verloren gewaande Phobos-Grunt.

Mogelijk is er nu belangrijke informatie verkregen. Dinsdagavond was er bij de ESA onverwacht voor het eerst contact. De ESA wil binnenkort weer proberen om contact te maken.

Aarde

Hoewel er nu contact is geweest met de Phobos-Grunt, blijft het onduidelijk of de Marssonde te redden is. Er wordt niet uitgesloten dat de 120 miljoen euro kostende sonde in januari of februari op aarde zal neerstorten.

Grote delen van de 13,5 ton zware Phobos-Grunt zullen dan verbranden in de dampkring, maar brokstukken kunnen neerkomen op aarde.

De Phobos-Grunt was het meest ambitieuze Russische ruimtevaartproject van de laatste jaren.