AMSTERDAM - Zeven nationale regerings- en onderzoeksorganisaties, waaronder de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), hebben vandaag de oprichting van de SKA-Organisatie aangekondigd.

Deze organisatie moet de ontwerpfase van de Square Kilometre Array, de grootste radiotelescoop ooit, in goede banen leiden. Naar verwachting zullen zich de komende maanden nog meer instellingen bij de SKA-Organisatie aansluiten.

Waar de SKA komt te staan, wordt volgend jaar beslist: het wordt of Zuid-Afrika (plus buurlanden) of Australië/Nieuw-Zeeland.

Zeker is wel dat het instrument, dat een slordige anderhalf miljard euro gaat kosten, uit duizenden antennes en schotels zal gaan bestaan die een gezamenlijk opvangend oppervlak van één vierkante kilometer heeft.

Beeldscherpte

Deze antennes zullen verspreid over een 3000 vierkante kilometer groot gebied worden opgesteld, wat in een zeer grote beeldscherpte resulteert.

SKA moet astronomen meer inzicht geven in het ontstaan en de evolutie van de eerste sterren en sterrenstelsels in het heelal, de rol van kosmische magneetvelden en de aard van de zwaartekracht.

Naar verwachting zal in 2016 een begin worden gemaakt met de bouw van de Square Kilometre Array. De eerste waarnemingen zouden dan in 2019 kunnen beginnen.