BAARN - Al na vijf dagen soep uit blik eten, zijn er in de urine sporen te zien van de controversiële stof bisfenol A (BPA). Dit blijkt uit onderzoek van Harvard University.

75 vrijwilligers werden in twee groepen verdeeld. De ene groep at 5 dagen achter elkaar dagelijks 340 gram verse soep. De andere groep at dagelijks even veel soep uit blik. Na een weekend rust werden de rollen omgedraaid.

In 77 procent van de urinemonsters van de verse soep-eters zat BPA. Na het eten van soep uit blik werd in alle urinemonsters BPA aangetroffen. Bovendien was de concentratie bij degenen die soep uit blik aten 20 keer zo hoog, namelijk 20,8 microgram per liter tegen 1,1 microgram per liter.

Kanker

Uit eerder onderzoek bleek een verband tussen Bisfenol A en verschillende vormen van kanker. Binnen de EU is BPA verboden in babyflesjes, maar het wordt nog steeds gebruikt in andere kunststof producten en blikken. Het is nog niet duidelijk of het ook in kleine hoeveelheden schadelijk is voor de gezondheid.

"We wisten dat drank uit bepaalde harde kunststof verpakkingen de hoeveelheid BPA in het lichaam kan verhogen. Uit dit onderzoek blijkt dat ingeblikt voedsel een grotere zorg is, zeker omdat het zo veel gebruikt wordt.", zegt onderzoeker dr. Jenny Carwile.

Advies

Het Britse voedingscentrum, de Food Standards Agency, past hun advies ten aanzien van BPA nog niet aan. Hun huidige standpunt is dat BPA vanuit verpakkingen geen risico vormt voor de gezondheid. Ze zullen dit onderzoek wel onder de loep nemen.