MOSKOU - De verloren gewaande Russische sonde Phobos-Grunt heeft onverwacht een teken van leven gegeven.

Een Europees grondstation heeft dinsdagavond een eerste signaal opgepikt van de uit koers geraakte verkenner.

Dat heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA woensdag gemeld. Het is niet duidelijk of de sonde alsnog richting de planeet Mars kan reizen.

De Phobos-Grunt werd begin deze maand gelanceerd. De sonde zou in 2013 bodemmonsters nemen van Phobos, een van de manen van de planeet Mars, en het materiaal terugbrengen naar de aarde. Kort na de lancering ging het contact met de sonde echter verloren. Het vaartuig zit daardoor vast in een baan rond de aarde.

Verloren

De vluchtleiding kan de sonde niet de opdracht geven de oversteek naar Mars te maken. Rusland heeft de afgelopen dagen al voorzichtig toegegeven dat de Phobos-Grunt verloren lijkt.

''We moeten realistisch zijn. De kans dat de missie alsnog slaagt, is extreem klein’’, zei onderdirecteur Vitali Davidov van ruimtevaartorganisatie Roskosmos dinsdag.

De Phobos-Grunt was het meest ambitieuze Russische ruimtevaartproject van de laatste jaren. De missie heeft omgerekend ongeveer 120 miljoen euro gekost. Het afgelopen jaar zijn vijf Russische lanceringen mislukt.