AMSTERDAM - Aanpassing van de activiteit van één gen zorgt in muizen voor supersterke spieren die minder snel moe worden.

Dat schrijft een Amerikaans-Zwitsers Consortium wetenschappers in Cell deze week .

De onderzoekers vonden een klein gen dat verantwoordelijk is voor de regulatie van de sterkte van spieren. Het desbetreffende gen functioneert als een rem op allerlei genen die de grootte en activiteit van spieren versterken.

In het onderzoek manipuleerden de wetenschappers de muizen zo dat de het remgen niet meer goed werkte. Het bleek dat muizen met zo’n aanpassing twee keer zo ver en zo lang konden hardlopen als normale muizen.

Onder de microscoop bleek dat de spiercellen van de gemanipuleerde muizen groter waren en dat ze bovendien meer mitochondrien bevatten, de energiefabriekjes van de cel. Gezamenlijk zorgt dat voor sterkere spieren die van geen ophouden weten. Tot dusver hebben de onderzoekers nog geen nadelige effecten van de verandering kunnen detecteren.

Sport

De onderzoekers hopen dat de resultaten gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld ouderen, bij wie spieren vaak verslapt zijn, weer beter te kunnen laten functioneren. Ze beseffen echter dat ook sporters zeer geïnteresseerd zullen zijn in deze bevinding, mocht het in mensen net zo werken als in muizen.