AMSTERDAM - Wetenschappers zijn er in geslaagd een pil te ontwikkelen die de eetlust onderdrukt en zo kan helpen bij afvallen.

De Amerikaanse wetenschappers van de Syracuse University in New York zijn er in geslaagd om met een truc een hormoon dat de eetlust onderdrukt via de mond in de bloedbaan af te leveren.

Normaal gesproken wordt het hormoon na orale inname afgebroken in het verteringsstelsel, maar door het aan vitamine B12 te binden, ontsnapt het aan afbraak en kan het via de darmen het bloed in komen.

De truc beschrijven de wetenschappers deze week in Medicinal Chemistry. Volgens hen maakt het de weg vrij voor betere pillen die kunnen helpen bij het afvallen.

Het hormoon in kwestie, PYY, is deel van een chemisch systeem dat honger en energieverbruik reguleert. Het wordt uitgescheiden in de bloedbaan om na het eten een vol gevoel te creëren, maar ook tijdens het sporten om het aantal verbrande calorieën te reguleren.

Injectie

Het was al eerder aangetoond dat het inspuiten van PYY in de bloedbaan zorgde voor een verlaging van het aantal geconsumeerde calorieën bij zowel mensen met als zonder vetzucht.

Een prik is echter nauwelijks geschikt als manier om af te vallen, omdat er dan altijd een dokter aan te pas moet komen om het toe te dienen. Dat werkt drempelverhogend en is bovendien duur.

Een pil die simpelweg geslikt kan worden is een stuk makkelijker, maar met PYY was dat tot dusver niet mogelijk. Enzymen in de maag braken het hormoon af en het gedeelte dat de maag wel overleefde kwam nauwelijks in de bloedbaan omdat het hormoon niet opgenomen werd door de darmen.

Vermommen

De Amerikaanse onderzoekers bedachten daarom de truc om PYY te vermommen door het aan vitamine B12 te binden. Dat komt ongeschonden door de maag en wordt erg goed opgenomen door de darmen.

Gekoppeld bleek het dezelfde eigenschappen te hebben als vitamine B12 alleen. In de bloedbaan worden de twee stoffen vervolgens losgekoppeld en kan het hormoon zijn werk doen.

De wetenschappers hopen nu met hun gepatenteerde systeem een pil te kunnen ontwerpen die na het eten ingenomen kan worden, zodat de eetlust tot de volgende maaltijd onderdrukt kan worden.