AMSTERDAM - Een vijfjarig bestrijdingsprogramma heeft malaria in Suriname vrijwel helemaal uitgeroeid.

Dat concludeert Hélène Hiwat - van Laar in haar onderzoek waarop ze maandag aan de Wageningen Universiteit promoveerde

Infectieziekte malaria wordt in Suriname veroorzaakt door de parasiet Plasmodium falcipare, die wordt verspreidt door muggen. Onbehandeld is de ziekte in veel gevallen dodelijk.

Sinds het begin van de vorige eeuw is Suriname actief in de malariabestrijding. In het kustgebied resulteerde dat in het verdwijnen van malaria, maar in het binnenland bleef de parasiet een probleem. Daar nam het aantal malariagevallen de afgelopen decennia zelfs toe.

In 2005 werd een nieuw vijfjarig malariabestrijdingsprogramma opgestart. Bewoners in de hoogrisicogebieden ontvingen geimpregneerde muskietennetten en er werden huisbespuitingen met incesticiden uitgevoerd. Malariapatienten werden actief opgezocht en behandeld met medicatie op op basis van artemisine.

Uit de effectenstudie blijkt dat sinds 2006 de ziekte in Suriname bijna volledig onder controle gekomen is in de dorpsgemeenschappen. Alleen de grensstreek met Frans Guyana en mobiele gemeenschappen van met name goudmijnwerkers in de bosgebieden zijn nog kwetsbaar voor malaria.

Hiwat – van Laar pleit voor meer regionale samenwerking om de parasiet ook in deze laatste gebieden definitief uit te schakelen.