Vrijdag 27 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Besnijdenis zorgt voor slechter seksleven

AMSTERDAM - Besneden mannen en hun partners hebben een slechter seksleven dan onbesneden mannen.
Door NU.nl/Hidde Boersma

Dat concluderen Deense onderzoekers van het Statens Serum Institut in Kopenhagen deze week in International Journal of Epidemiology.

De Deense wetenschappers ondervroegen meer dan 5000 mannen en vrouwen over hun seksleven.

Het bleek dat besneden mannen moeilijker tot een orgasme kunnen komen dan onbesneden mannen, terwijl hun vrouwelijke partners vaker last hebben van vaginale pijn.

Dit zorgt voor een minder plezierig seksleven voor beiden.

Ruig

Volgens de onderzoekers is er een simpele verklaring voor de ondervonden hinder. Besneden mannen ontwikkelen door afwezigheid van de voorhuid een dunne laag harde huid op hun eikel, waardoor de gevoeligheid van de penis omlaag gaat.

Hierdoor moeten besneden mannen harder en ruiger te werk gaan om tot een orgasme te komen. Die ruigheid heeft weer tot gevolg dat vrouwen vaker pijn ervaren, acht keer zo vaak als bij onbesneden mannen.

Bovendien helpt bij onbesneden mannen de voorhuid bij het in- en uitgaan van de penis uit de vagina. Zonder deze afglijbeweging krijgen vrouwen eerder een droge vagina. Ze ervaren de gemeenschap vaak daardoor als pijnlijk.

Molen

De resultaten zijn koren op de molen van sommige lobbygroepen en politici, zoals in Californië, waar ze pogen om besnijdenis te verbieden. In Amerika is ongeveer de helft van de mannen besneden. In Nederland ligt dit percentage veel lager.

Besnijden heeft echter ook grote voordelen. Zo verlaagt het de kans op besmetting met het hiv-virus, waardoor in Afrika juist gelobbyd wordt voor meer besnijdenissen.

Uganda

Het is niet voor het eerst dat er een onderzoek wordt gedaan naar het effect van besnijdenis op het seksleven. In 2009 verscheen er een rapport in Uganda, dat bovenstaande resultaten tegenspreekt.

Aanbevolen artikelen