AMSTERDAM - Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam heeft een van zijn hoogleraren ontslagen wegens fraude. De wetenschapper en internist zou onderzoeksdata hebben vervalst.

Dat meldt het academisch ziekenhuis donderdag. "Onderzoek dat werd geleid door hoogleraar Don Poldermans is niet altijd uitgevoerd volgens geldende wetenschappelijke normen", aldus een woordvoerder.

De zegsman laat weten dat Poldermans de bevindingen van het begin november afgeronde onderzoek naar zijn werk "op hoofdlijnen" erkent. De hoogleraar legt zich neer bij de conclusies van het onderzoek en aanvaardt de consequenties.

Poldermans heeft zijn spijt betuigd. Hij zegt wel dat er geen opzet in het spel was.

Fraude

Het onderzoek naar de mogelijke fraude werd ingesteld naar aanleiding van een studie naar de gezondheidstoestand van patiënten die een operatie moesten ondergaan. Vervolgens werd ook een aantal andere studies van de hoogleraar onder de loep genomen.

Patiënten die aan de studies van Poldermans hebben deelgenomen hebben daarvan volgens het ziekenhuis geen nadelige gevolgen ondervonden.

De hoogleraar werd al in juni van dit jaar op non-actief gesteld. Het rapport over zijn functioneren werd echter pas deze maand afgerond.

Het is het tweede geval van wetenschapsfraude in korte tijd. De Tilburgse professor Diederik Stapel leverde eerder deze maand zijn doctorstitel in nadat aan het licht was gekomen dat hij in ernstige mate fraude had gepleegd door onderzoeksgegevens zelf te verzinnen.

'Niet goed'

Dat weer een Nederlandse hoogleraar is ontslagen nadat bekend werd dat hij had gefraudeerd, is niet goed voor het aanzien van de Nederlandse wetenschap en de wetenschap in het algemeen. Dat zei donderdag Pim Levelt, voorzitter van de commissie die de fraude van voormalig hoogleraar Diederik Stapel onderzoekt.

''Maar we moeten niet concluderen dat het eigen is aan de Nederlandse situatie'', voegde hij eraan toe.

Hij refereert aan het geval van de Duitse fysicus Schön, die op grote schaal gefraudeerd bleek te hebben, ook met data die hij gebruikte voor publicaties in prestigieuze wetenschappelijke tijdschriften.

''Ik wil wel graag de voetnoot maken dat van de zeer bedenkelijk handelende bankdirecteuren nog iedereen op zijn plek zit. Maar als je als wetenschapper zoiets doet, word je meteen ontslagen. De wetenschap is een ontzettend zelfreinigende beroepsgroep'', aldus Levelt. ''Maar als je echt kwaad wil, kan je misbruik maken van het op zichzelf goed werkend mechanisme van de wetenschap.''