AMSTERDAM - Nederland telt steeds meer kinderen met een ernstige allergie voor cashewnoten. Dat stellen onderzoekers van diverse universiteiten.

Onderzoekers van Erasmus MC, UMC Groningen en Wageningen Universiteit gaan onderzoeken hoe vaak deze allergie voorkomt en hoe de kinderen erop reageren.

Voor het onderzoek ontvangen zij een subsidie van 1 miljoen euro. Projectleider en universitair docent Nicolette de Jong zegt al jaren bezorgd te zijn over de "ernstige toename van cashewnotenallergie bij kleine kinderen."

Onderzoek

Zij maakt duidelijk dat met dit onderzoek in kaart wordt gebracht hoeveel kinderen last hebben van cashewnotenallergie. Verder moet blijken hoe ernstig hun allergische reacties zijn.

Volgens De Jong zouden kinderen en hun ouders beter voorgelicht moeten worden over de maatregelen die genomen moeten worden om een allergische reactie te voorkomen of te behandelen.

Op dit moment is het zo dat kinderen met het vermoeden van een allergische reactie op cashewnoten eerst een huidtest ondergaan.

Laboratoriumtest

Ook hebben kinderen de mogelijkheid een laboratoriumtest te ondergaan waarbij hun bloed wordt onderzocht. Vervolgens wordt gekeken hoe bloedcellen reageren op verschillende hoeveelheden eiwitten in cashewnoten waarvoor het kind mogelijk allergisch is.

"Dit kan een oplossing zijn voor de dringende behoefte aan betere diagnostiek van voedselallergieën", aldus De Jong.