NIJMEGEN - In de hersenen bevindt zich de thermostaat van de seks. Als de thermostaat wordt geprikkeld, ontstaat een chemische explosie in het hoofd, die allerlei processen in gang zet.

Als er iets mis is met de thermostaat en dus met de explosie ontstaan problemen met seks of zelfs seksueel afwijkend gedrag.

Dat hebben wetenschappers vrijdag in Nijmegen gezegd op het symposium Seks en het Brein, de eerste bijeenkomst die ooit in Nederland is gehouden over de mate waarin seks 'tussen de oren' zit.

Baarmoeder

Volgens seksuoloog en organisator Paul Rabsztyn van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen zit de belangrijkste erogene zone van mensen zelfs in de hersenen.

''Lust en libido speelt natuurlijk een rol, maar ook dat wordt aangestuurd door processen in het brein. Daar zit een pakketje dat ineens ontploft, waardoor je zin krijgt.''

Hoe iemand zich seksueel gedraagt is in de baarmoeder al vastgelegd volgens de seksuoloog, al heeft de omgeving waarin iemand opgroeit natuurlijk wel invloed.