Zaterdag 25 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
amazone

Zeetemperatuur voorspelt branden Amazone

BUENOS AIRES – De ernst van de periode waarin jaarlijks grote delen van de Amazone in vlammen opgaat, is te voorspellen aan de hand van de temperatuur van de omringende oceanen.
Door: NU.nl/Hidde Boersma

Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers van verschillende universiteiten vandaag in Science.

Satelliet

De wetenschappers kwamen tot hun conclusie na het bestuderen van gegevens waaruit bleek dat de grootste droogtes in de Amazone gelijk vielen met het moment dat de golfstromen in de noordelijke Atlantische en de oostelijke Stille Oceaan ongebruikelijk warm waren.

Satellietbeelden van branden lieten vervolgens zien dat die droogtes ook gepaard gingen met meest ernstige branden.

Computermodel

De onderzoekers ontwierpen met die gegevens vervolgens een mathematisch computermodel die de ernst van de brandenperiode vooraf kan voorspellen. Het model slaagde erin om aan de hand van zeetemperaturen drie tot vijf maanden van te voren de ernst ervan aan te geven.

Volgens de wetenschappers is het model bruikbaar om tijdig voorzorgmaatregelen te nemen, zoals het mobiliseren van voldoende brandweer en het gericht afbranden van stukken bos om verspreiding van vuur tegen te gaan.

Branden zorgen jaarlijks voor grootschalige ontbossing in de Amazone. Daardoor komt het leefgebied van veel dieren in gevaar. Bovendien zorgt het voor veel uitstoot van het broeikasgas CO2.

Aanbevolen artikelen