Vrijdag 27 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
In de schaduw op warme dag te Arnhem

Meer planten en dieren dreigen uit te sterven

GLAND  - Van fors meer dieren en planten is bekend dat ze dreigen uit te sterven, zo blijkt uit de nieuwe Rode Lijst van bedreigde dier- en plantensoorten.
Door ANP

In een jaar tijd is het aantal bedreigde planten- en diersoorten toegenomen van 22.634 naar 24.216 soorten.

De lijst is donderdag gepresenteerd door de natuurorganisatie International Union for Conservation of Nature (IUCN). Duizenden wetenschappers onderzochten daarvoor 61.914 soorten. Vorig jaar werden 55.926 soorten onderzocht.

Neushoorn

Nieuw is dat de westelijke zwarte neushoorn, een ondersoort van de zwarte neushoorn, op de Rode Lijst van dit jaar officieel uitgestorven is verklaard. Neushoorns worden ernstig bedreigd door illegale jacht door een groeiend aantal stropers.

Daarnaast lijden zij onder een steeds kleiner wordend leefgebied. Daarentegen is de populatie van de zuidelijke witte neushoorn, waarvan er aan het eind van de 19e eeuw nog maar 100 over waren, gegroeid naar circa 20.000 exemplaren.

Kwart

Momenteel loopt ongeveer een kwart van alle zoogdieren het risico uit te sterven, vaak door menselijk toedoen. Voor bijna alle soorten bedreigde dieren, maar ook planten, komt dat vooral door verlies van leefgebied, bijvoorbeeld door de kap van regenwoud. Uit het onderzoek van IUCN blijkt dat ook klimaatverandering een steeds belangrijker oorzaak is.

De IUCN Rode Lijst heeft zich dit jaar sterker gericht op planten. Uit het onderzoek blijkt dat een bepaalde soort taxus, waaruit het medicijn tegen kanker Taxol wordt gewonnen, steeds minder vaak voorkomt.

De status van deze conifeer op de Rode Lijst is daarom verslechterd van kwetsbaar naar bedreigd. Oorzaak is overexploitatie door de winning van Taxol, als brandhout en voor veevoer.

Aanbevolen artikelen