AMSTERDAM - Zorgverleners die handschoenen dragen, maken hun handen minder vaak schoon. Dit draagt mogelijk bij aan de verspreiding van infecties binnen zorginstellingen, zoals de MRSA-bacterie.  

Dat schrijven Britse onderzoekers in de decembereditie van het tijdschrift Infection Control and Hospital Epidemiology.

De onderzoekers bezochten 71 zorginstellingen en observeerden artsen gedurende 249 uur. Het aantal keren dat zorgverleners hun handen schoonmaakten, met zeep of met pure alcohol, bleek "teleurstellend laag".

Dat gebeurde in 48 procent van de patiëntcontacten. Maar als de arts handschoenen droeg was dit 41 procent.

Door latex

Het aantal bacteriën dat via de handen verspreid wordt, vermindert door ze met latex te bekleden. Maar bacteriën kunnen ook door latex heenkomen.

Daarom adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om de handen zowel voor het aantrekken als na het uittrekken van handschoenen te reinigen. Ook dienen artsen steeds nieuwe exemplaren te gebruiken bij elke patiënt.

"De kans dat iemand z’n handen schoonmaakt is substantieel lager als hij handschoenen draagt", zegt hoofdonderzoeker Sheldon Stone van het Royal Free Hospital NHS Trust in Londen. "Dit fenomeen noemen we de 'vieze hand in de latex handschoen'".