MOSKOU - In een loods in Moskou komt vrijdag een einde aan een bijzonder experiment. Na anderhalf jaar vrijwillige opsluiting openen zes zogenaamde ruimtereizigers dan de deuren van hun 'capsule'.

Bekijk de video

Ze hebben in het belang van de wetenschap een reis naar de planeet Mars en terug nagebootst.

De ruimtepioniers zijn drie Russen, een Italiaan, een Fransman en een Chinees. In juni vorig jaar waren ze begonnen aan hun missie, Mars500 genaamd.

Na de 'lancering' vlogen ze in 250 dagen naar Mars. Drie van hen 'landden' in januari op het oppervlak, hun drie collega's bleven in een baan rond de rode planeet. Gekleed in ruimtepakken verzamelden ze stenen voor onderzoek. Iedere opmerking van de ruimtevaarders deed er 20 minuten over om de vluchtleiding 'op aarde' te bereiken, en andersom. Gezamenlijk reisden ze vervolgens in 240 dagen 'terug naar aarde'.

Medische proeven

Tijdens de Marsreis werden de 'astronauten' onderworpen aan allerlei medische en psychologische proeven. Wetenschappers willen zo ontdekken hoe lichaam en geest zich houden tijdens een lange periode van eentonigheid en afzondering in een kleine ruimte.

''Ze hebben laten zien dat mensen het door motivatie en teamgeest kunnen volhouden onder zeer moeilijke omstandigheden'', verklaarde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA na de terugkeer van de zes.

De missie is een voorbereiding op een echte missie naar Mars, die mogelijk rond 2030 werkelijkheid wordt.

Missie Mars500