AMSTERDAM - Schotse natuurkundigen hebben een nieuwe methode ontwikkeld om whisky te testen op echtheid via een kleine chip door gebruik te maken van spectroscopie.

De onderzoekers publiceren hun manier om sneller en goedkoper tot een uitslag te komen zeven november in het tijdschrift Optics Express.

Iedere stof zendt een elektromagnetische golflengte uit. De bekendste golflengtes kunnen mensen zien, namelijk zichtbaar licht.

Een mens weet bij een kleur bijvoorbeeld dat als er niks zichtbaars terugkomt, de kleur zwart is (het menselijk oog ziet maar een heel klein stukje van het totale elektromagnetisch spectrum).

Stoffen in whisky zenden voor ons onzichtbare golflengtes uit die de precieze samenstelling bepalen. Door de whisky met elektromagnetische straling te beschijnen, reflecteert een deel van de straling wel en een ander deel wordt geabsorbeerd. Omdat de absorptie en reflectie voor elke stof uniek is, kunnen we zo heel precies de samenstelling bepalen.

Kostbaar

Het is al lang bekend dat spectroscopie gebruikt kan worden om whisky te analyseren (of welke vloeistof dan ook), maar de opstelling daarvoor was ingewikkeld en het totale proces was kostbaar en duurde lang.

Het nu ontwikkelde apparaatje bestaat uit niet veel meer dan een microchip van doorzichtig plastic waar horizontale en verticale kanaaltjes in geëtst zijn. Door het ene kanaaltje loopt de whisky en het andere kanaaltje is voor een glasvezelkabeltje.

Laser

Om het apparaat in werking te stellen, druppelt de gebruiker een beetje whisky in het gaatje aan de bovenzijde. Vervolgens wordt er een laser afgevuurd via het glasvezelkabeltje. Een spectrometer aan de andere kant van het kabeltje meet het spectrum van uitgezonden golflengtes en geeft zo de uitslag.

De spectrometer doet twee analyses. De eerste test het alcoholpercentage. Bij whisky is dat ten minste 40 procent.

Hout

De tweede analyse meet de organische stoffen in de whisky met dezelfde grondstructuur, de esters en aldehyden (beide stoffen ontstaan door een reactie met alcohol). Ook zitten er hele kleine stukjes hout in de whisky van de vaten waar de whisky op gerijpt is.

Al deze stoffen, die gezamenlijk minder dan 1procent van het volume vormen, maken dat iedere whisky zijn eigen smaak heeft.