Zondag 25 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
ziek

Menselijk bloedeiwit gewonnen uit rijst

AMSTERDAM - Het is Chinese wetenschappers gelukt rijst te kweken die menselijk albumine bevat. Dit bloedeiwit wordt veel gebruikt bij de behandeling van ziektes en de productie van medicijnen en vaccins.
Door NU.nl/Jop de Vrieze

Op dit moment zijn artsen en wetenschappers nog aangewezen op donoren voor de aanvoer van het Humaan Serum Albumine (HSA), waarvan ze jaarlijks wereldwijd meer dan 500 ton gebruiken.

De onderzoekers van onder meer de Universiteit van Wuhan presenteren hun resultaten maandag in PNAS.

Ze ontwierpen rijstzaden speciaal voor deze productie door er een menselijk albuminegen in te bouwen. De zaden produceerden rijstplanten, die op hun beurt zaden bevatten die voor tien procent uit het menselijke eiwit bestonden.

Persen

Ze persten dit eiwit uit de zaden en verkregen zo 2,75 gram van het eiwit per kilogram rijst. Met het geoogste HSA behandelden de onderzoekers levercirrose bij ratten. Die behandeling bleek succesvol.

Eerder hadden onderzoekers al geprobeerd HSA te produceren via transgene dieren, planten en bacteriën, maar nooit was het hen gelukt dit proces kosteneffectief te maken. Dat is in het geval van deze rijst wel het geval, schrijven de Chinezen.

Aanbevolen artikelen