UTRECHT – Nederlandse wetenschappers hebben een nieuw materiaal gemaakt dat zichzelf kan repareren als het gebarsten of gebroken is. 

Voor het repareren van een voorwerp dat is gemaakt van het plastic is geen lijm nodig.

Twee losse delen kunnen weer eenvoudig aan elkaar vastgemaakt worden door de delen tegen elkaar aan te houden en een klein beetje druk uit te oefenen.

Het materiaal is gemaakt van ‘supramoleculaire’ polymeren. Hierin zijn de onderlinge moleculen niet fysiek met elkaar verbonden zoals in de meeste materialen, maar door middel van waterstofbruggen, zwakke aantrekkende krachten die enigszins te vergelijken zijn met de aantrekkingskracht tussen magneten.

Geheel

Deze krachten zorgen er bijvoorbeeld ook voor dat een plas water één geheel vormt in plaats van dat het uit losse druppels bestaat. Bij een klein aantal van dit soort verbindingen bestaat slechts een lichte aantrekkingskracht. De moleculen kunnen dan gemakkelijk van elkaar los gemaakt worden, zoals bij de meeste vloeistoffen het geval is.

De wetenschappers van chemiebedrijf AkzoNobel en de Technische Universiteit van Eindhoven wisten deze aantrekkingskrachten in het nieuwe materiaal echter te verviervoudigen waardoor ze een vaste stof kregen met veel van de eigenschappen van een vloeistof.
Net zoals twee kleine druppels water bij aanraking samensmelten tot één grote druppels, gebeurt dat, met behulp van een klein beetje druk, ook met het nieuwe plastic.

Kinderspeeltjes

De supramoleculaire polymeren zijn vooral geschikt voor het maken van elastische producten en leveren een even stevig materiaal op als traditionele plastics. Een vervolgstap voor de wetenschappers is het ontwikkelen van harde plastics met dezelfde eigenschappen.

Praktisch gezien kan de kunststof gebruikt worden om bijvoorbeeld zichzelf reparerende brillenglazen of kinderspeeltjes te maken. Maar ook zelfhelende coatings voor auto’s en schermen van mobiele telefoons en laptops behoren tot de mogelijkheden.