Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Specht voert jong.

Spechten werpen nieuw licht op voorkomen van hersenletsel

AMSTERDAM - Een specht aan het werk tikt met hoge snelheid op de bast van een boom. Toch loopt de specht geen hersenletsel op.
Door NU.nl/Krijn Soeteman

Chinees onderzoek werpt nieuw licht op de structuur van de kop van de specht en hoe het kan dat ze geen letsel oplopen. Mogelijk hebben ontwerpers van helmen hier ook wat aan.

Biologen van de universiteiten van Hong Kong en Beijing publiceerden hun paper 26 oktober online op bij PLoS ONE.

Een specht pikt met een gemiddelde snelheid van 22 kilometer per uur in een boomstam en dat doet hij dan zo’n 12.000 keer per dag. Let wel: dit is niet de pikfrequentie, maar de snelheid waarmee de bek de stam raakt.

Bij het onderzoek is er vanuit gegaan dat als een specht daadwerkelijk hoofdpijn zou krijgen van zijn geklop, de specht daarmee zou stoppen.

Verschillende eigenschappen

Het blijkt dat het opvangsysteem van de schokken niet gebaseerd is op één systeem, maar op een combinatie van verschillende eigenschappen.

Zo is het bot van de snavel op verschillende plaatsen bijvoorbeeld ‘sponziger’ en verschilt ook de lengte van de onder- en bovensnavel. Deze kennis kan mogelijk weer door mensen gebruikt worden om veiliger beschermingssystemen te verzinnen.

Camera’s

Door opnamen te maken met twee synchroon draaiende hogesnelheidscamera’s waarmee 2000 beeldjes per seconde vastgelegd worden, kregen de onderzoekers meer inzicht in het klop-gedrag.

Er werd daarbij onder andere gekeken naar bewegingen van de buikspieren, het ooglid en de punt van de bek. Daarnaast maakten de Chinezen ook micro-CT scans van de schedel. Met die informatie construeerden de onderzoekers een 3D-model.

Aanbevolen artikelen