AMSTERDAM - Sommige orka’s die in de wateren rond Antarctica leven, blijken een kleine 10.000 kilometer af te leggen naar de subtropische kusten van Uruguay en Zuid-Brazilië.

Volgens de onderzoekers doen ze dat om hun huid te verjongen, een soort van ‘wellness-kuur’ dus. De biologen publiceerden hun bevindingen woensdag online in het tijdschrift Biology Letters van de Royal Society.

Ondanks de facinatie van de mens voor orka’s, was er bijna niks bekend over de langeafstandsreizen die ze maakten.

Om hier meer over te weten te komen, schoten de biologen met een kruisboog zendertjes op de rugvinnen van twaalf dieren.

Zes

Na zo’n drie weken werkten er van de twaalf zendertjes nog zes. Uiteindelijk bleven vijf zendertjes lang genoeg werken en zijn deze orka's twee jaar gevolgd. De zenders leverden een schat aan informatie op over de reislust van de dieren.

De gemerkte orka’s legden de snelste weg van 9400 kilometer naar de dichtstbijzijnde warme wateren af in slechts 42 dagen.

Door de hoge snelheid en de lange duur van de trip was er geen tijd om lang naar voedsel te zoeken of te paren. Jonge kalveren gingen ook niet mee op reis: het zou niet vol te houden zijn voor de jonge dieren.

Verjonging

Helemaal duidelijk waarom de orka’s de reis afleggen is het niet. De temperatuur in de Antarctische wateren waar de orka’s normaal leven ligt rond het vriespunt.

Het verjongen en repareren van de huid gaat gepaard met veel warmteverlies en is in zulk koud water daarom gevaarlijk. Het water op de ‘vakantiebestemming’ is een aangename 20 graden Celcius.

Het idee van huidverjonging is niet zo vreemd. Zeehonden doen het ook, maar zij kunnen op het land klimmen en dat kan de orka niet. Temperatuur is dus waarschijnlijk de reden van deze reis, concluderen de auteurs.