UTRECHT - In zijn promotieonderzoek ontwierp Henk Schreuder van het UMC Utrecht trainingsprogramma’s voor gynaecologen en chirurgen. Onder meer via virtual reality.

In zijn proefschrift beschrijft gynaecologisch oncoloog Henk Schreuder manieren om gynaecologen, chirurgen en urologen op een veilige manier minimaal invasief te leren opereren.

Bij minimaal invasieve chirurgie wordt een veel kleinere incisie gemaakt. Het gaat vaak om laparascopische ingrepen, waarbij geopereerd wordt via kleine gaatjes in de buik. Daardoor brengt de chirurg met behulp van een minuscuul cameraatje de instrumenten voor de operatie naar binnen en voert de ingreep uit.

Veiliger

Volgens Schreuder worden chirurgen via simulatietraining vaardiger en blijken die vaardigheden tijdens echte operaties goed van pas te komen. In eerdere studies blijkt dat (virtueel) getrainde gynaecologen veiliger en sneller werken.
 
Via de virtual reality training zijn niet alleen basisvaardigheden op te doen. Schreuder onderzocht ook geavanceerdere programma’s en programma’s voor robot geassisteerde chirurgie. Daarmee is ook het verwijderen van de galblaas of de blindedarm virtueel te oefenen.

Een speciale gynaecologiemodule maakt het mogelijk virtueel te oefenen op het verrichten van een sterilisatie, het hechten van de baarmoeder na vleesboomverwijdering of het verwijderen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
 
Verplichte training

Schreuder pleit voor strakker georganiseerde training. Chirurgen moeten niet alleen uren maken, maar via trainingsprogramma’s aantoonbaar specifieke vaardigheden opdoen voor ze patiënten mogen opereren.

Hij vindt dat trainingen verplicht moeten zijn en binnen werktijd gepland moeten worden en dat een laparoscopie-expert de trainingen moet geven.

Cultuuromslag

"Ik denk dat een cultuuromslag bij specialisten in opleiding en medisch specialisten noodzakelijk is. Afdelingshoofden en ziekenhuisbestuurders moeten hierbij helpen. We hebben de technologie om chirurgen levensecht te laten oefenen. Ik kan me voorstellen dat chirurgen eerst een soort operatie-examen of een aantal operatiepunten moeten halen voordat ze patiënten opereren.", aldus Schreuder.