AMSTERDAM - Op 25 oktober was het precies vijf jaar geleden dat NASA twee vrijwel identieke ruimtesondes de ruimte in schoot om de zon te gaan onderzoeken.

De afgelopen jaren zijn de beide sondes, die door het leven gaan als STEREO-A en STEREO-B, in een zodanig positie gemanoeuvreerd, dat zij de zon van beide kanten kunnen bekijken.

Hierdoor kunnen wetenschappers nu iets wat eerder niet mogelijk was: de hele zon in de gaten houden. Het is natuurlijk wel zo dat de zon om haar as draait, waardoor we in de loop van een kleine maand het hele oppervlak te zien krijgen.

Maar om de activiteiten op de zon te leren begrijpen, is het van belang om hun hele ontwikkeling te kunnen volgen.

Stereobeelden

Ook kunnen de beide ruimtesondes vanuit hun huidige posities letterlijk stereobeelden maken van de plasmawolken die de zon uitstoot bij zogeheten coronale massa-ejecties (CME's). Dat maakt het mogelijk om precies vast te stellen in welke richting de uitgestoten zonnedeeltjes bewegen.

Als een CME op de aarde is gericht, kan dat storingen veroorzaken in communicatie- en GPS-satellieten. Omdat STEREO-A in een iets kleinere baan om de zon draait dan STEREO-B, zullen de twee elkaar de komende jaren weer gaan naderen. In 2015 bevindt het tweetal zich vanaf de aarde gezien aan de achterkant van de zon.