Blowen zorgt voor gedragsstoornissen die doen denken aan schizofrenie. Dat concluderen neurologen aan de Universiteit van Bristol op basis van onderzoek bij ratten.

Vandaag schrijven ze in het Journal of Neuroscience dat de hersenactiviteit van iemand die stoned is ongecoördineerd en onnauwkeurig wordt.

Dit komt overeen met de symptomen van schizofrenie, waarbij patiënten ook onlogische gedachtes hebben.

"Misbruik van marihuana komt vaak voor bij schizofreniepatiënten”, zegt Matthew Jones, hoofdauteur van het artikel. “Maar ook gezonde mensen kunnen symptomen van schizofrenie, krijgen door THC, de werkzame stof in marihuana”.

Onderzoek

De onderzoekers deden onderzoek bij ratten, die waren getraind om snel voedsel te vinden in een doolhof. Ze kregen een stof toegediend dat THC nabootst. Vervolgens werden ze losgelaten in hetzelfde doolhof.

De onderzoekers maten de elektrische activiteit van hun hersenen tijdens hun zoektocht naar eten. De ratten bleken bijvoorbeeld niet meer goed te kunnen beslissen of ze naar links of naar rechts moesten bij een T-splitsing.

Verstoord

Dat komt, verklaren de onderzoekers, doordat hun hersengolven tussen de hippocampus en de prefrontale cortex zijn verstoord. Deze gebieden zijn verantwoordelijk voor het geheugen en het nemen van beslissingen. Precies dezelfde soort stoornis komt voor bij schizofreniepatiënten.

Uit eerder onderzoek was bekend dat blowen leidt tot concentratiestoornissen en geheugenafwijkingen, maar de verklaring hiervoor ontbrak tot nu toe.

Deze nieuwe bevindingen zijn belangrijk om psychiatrische aandoeningen waarbij de hersengolven tussen bepaalde gebieden verstoord zijn, beter te begrijpen en te behandelen.