AMSTERDAM - Steeds meer mensen zien wel iets in maatregelen die op grondige wijze in het klimaat ingrijpen.

Dat concluderen onderzoekers in een artikel dat op 24 oktober verscheen in Environmental Research Letters.

Geo-engineering is het grondig ingrijpen in het klimaat, door maatregelen zoals spiegels die zonlicht weerkaatsen, zwavelverstrooiing om buien op te wekken en het strooien van ijzer in de oceaan om plankton meer CO2 te laten opnemen.

Tot nu toe is het klimaatbeleid gericht geweest op het wegnemen van de oorzaken van verandering en het aanpassen aan die verandering. Geo-engineering poogt de effecten teniet te doen.

Omstreden

De maatregelen zijn omstreden, omdat de kans groot is dat niet alleen het effect, maar ook de neveneffecten groot zullen zijn. Volgens de onderzoekers steunt 72 procent van de Amerikanen, Britten en Canadesen die ze ondervroegen onderzoek naar dit soort maatregelen.

Echter, driekwart van de ruim drieduizend ondervraagden vermoedt dat het klimaat te ingewikkeld is om met maatregelen te repareren. Toch ziet de meerderheid het als een eenvoudiger oplossing dan het verlagen van CO2-uitstoot en het aanpassen aan veranderingen.

Critici melden op de website van de Guardian dat de onderzoekers die deze enquête uitvoerden niet onafhankelijk waren, want een van de auteurs van het artikel is oprichter en directeur van een bedrijf dat dit soort maatregelen ontwikkelt.