UTRECHT – Het gebruik van wasmachines vervuilt kusten over de hele wereld met minuscule stukjes plastic uit synthetische kleding. 

Mark Anthony Browne, een ecoloog aan het University College in Dublin, onderzocht met een team wetenschappers achttien kustlijnen over de hele wereld.

Ze vonden bijna overal microplastic: stukjes plastic die kleiner zijn dan een speldeknop. Na een lange speurtocht wist hij de oorsprong te herleiden tot wasmachines.

Het microplastic kan op zee ontstaan als plastic afval wordt aangetast en afgebroken. Volgens Browne zijn kunststofvezels uit onze kleding echter de belangrijkste bron. Eén synthetisch kledingstuk kan bij een wasbeurt maar liefst 1900 van zulke vezels verliezen. Deze bereiken via het afvalwater de oceanen en belanden uiteindelijk op stranden over de hele wereld.

Schadelijk

Bij de toenemende plasticvervuiling van de oceanen wordt voornamelijk gekeken naar grote afvalobjecten en hun effect op grote zeedieren zoals dolfijnen of schildpadden. Mogelijk kunnen echter ook de kleine plastic vezels ecologische schade veroorzaken. Ze vormen namelijk voor mensen een bekend gezondheidsrisico.

De vezels kunnen via de maag en bloedbaan in lichaamscellen terechtkomen en worden in verband gebracht met de ontwikkeling van kanker. Hoe kleiner de vezel hoe gemakkelijker deze zich zowel in het milieu als in organismes verspreidt.

“Hoe meer de wereldbevolking groeit en mensen meer synthetisch textiel gebruiken, hoe erger het milieu, dieren en mensen besmet zullen raken,” aldus Browne.