Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
.

Galileo-satellieten vrijdag gelanceerd

KOUROU - De Europese ruimtevaartorganisatie ESA gaat vrijdag een tweede poging doen om een raket met twee satellieten voor het nieuwe navigatienetwerk Galileo te lanceren.
Door ANP

Dat is donderdag bekendgemaakt op de ruimtebasis Kourou in Frans-Guyana.

De lancering stond gepland voor donderdag, maar werd enkele uren ervoor afgeblazen. Bij het vullen van de brandstoftanks was een pneumatisch lek gevonden in de tankinstallatie op de grond. Er is geen brandstof vrijgekomen.

Grootste ruimtevaartproject

Galileo is het grootste ruimtevaartproject uit de Europese geschiedenis. Het moet een alternatief worden voor het global positioning system (gps) van het Amerikaanse leger.

Het kost meer dan 4 miljard euro om de 30 satellieten te bouwen en in een baan rond de aarde te brengen. Daarna kost de exploitatie ongeveer 800 miljoen per jaar. Tegenstanders vinden dat een verspilling van belastinggeld.

Galileo moet in 2014 in gebruik worden genomen. Dan helpt het niet alleen auto’s en schepen om te navigeren.

Reddingsdiensten kunnen de nauwkeurige gegevens gebruiken bij zoekacties, en legers bij aanvallen. In de verre toekomst moeten zelfs vliegtuigen veilig op de automatische piloot kunnen gaan landen dankzij Galileo.

Boodschap

De lancering is ook een belangrijke boodschap aan de ministers van Financiën van de eurolanden, die later vrijdag bijeenkomen.

Het navigatienetwerk Galileo ''laat zien dat Europa in staat is grote projecten te organiseren'', heeft EU-commissaris Antonio Tajani (Industrie) gezegd.

Kritiek op de hoge kosten van Galileo wijst Tajani van de hand. ''We zijn erin geslaagd de kosten met een half miljard euro terug te brengen'', benadrukte de Italiaan.


Lees meer over:

Gps

Aanbevolen artikelen