AMSTERDAM - Nieuwe scantechnieken moeten ervoor zorgen dat robots voortaan kunnen onderscheiden welke aardbeien plukrijp zijn.

Dit is belangrijk om in de toekomst minder voedsel te verspillen en de productiviteit te verbeteren.

Britse onderzoekers van het National Physical Laboratory slaagden hierin door verschillende delen van het elektromagnetisch spectrum op een veilige manier in de plant te laten doordringen.

Microgolven

De nieuwe technologie gebruikt radiofrequenties, microgolven, submillimetergolven en infrarood. Deze vier delen van het elektromagnetisch spectrum kunnen allemaal veilig door de plant heen dringen om te identificeren of het gewas de van te voren bepaalde criteria haalt van rijpheid, tegen relatief lage kosten.

De software is zo ontworpen dat hij ‘leert’ door meer ervaring op te doen, waardoor tests op andere gewassen makkelijk te ontwikkelen zijn.

Bloemkool

De eerste onderzoeken naar de techniek startten in 2009 naar een systeem om te kunnen bepalen of bloemkool geoogst kon worden. Door de hoeveelheid gebladerte aan de buitenkant van bloemkool was het een probleem voor plukkers om de rijpheid van de bloemkool te bepalen.

Omdat gedurende het onderzoek de vraag naar bloemkool instortte, breidde het NPL het onderzoek uit naar een breder scala van groenten en fruit.

Meetbaar fruit

Hoofdonderzoeker Richard Dudley legt dat de focus nu vooral op aardbeien ligt omdat het een vrij goed meetbaar fruit is. Het fruit zelf bevat veel water terwijl de bladeren droog zijn.

Microgolfmetingen zijn juist goed te gebruiken voor het bepalen van de hoeveelheid water. Daarnaast is het plukken van aardbeien een tijdrovende klus en daarom extra interessant om door een robot te laten plukken.