AMSTERDAM - Hoe meer Facebookvrienden iemand heeft, hoe groter bepaalde gebieden in de hersenen zijn en hoe meer vrienden hij/zij in ‘de echte wereld’ heeft.

Dat schrijven Britse en Deense onderzoekers woensdag in de Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Ze benadrukken dat het gaat om een correlatie en dus niet om een oorzakelijk verband. In andere woorden: het is niet aangetoond dat het hebben van meer Facebookvrienden ervoor zorgt dat het brein groeit.

“Onze bevindingen ondersteunen het idee dat de meeste mensen Facebook gebruiken om hun bestaande sociale relaties te ondersteunen, te handhaven of te versterken. Dit in plaats van alleen netwerken te creëren van geheel nieuwe, virtuele vrienden", zegt onderzoekerGeraint Rees van University College London (UCL).

Hersenscans

De onderzoekers bestudeerden hersenscans van 125 studenten, allemaal actieve Facebook gebruikers. Ze bepaalden ook hoeveel vrienden iemand online en in de ‘echte’ wereld had.

Er blijkt een sterk verband tussen het aantal vrienden op Facebook en de hoeveelheid grijze stof in bepaalde hersengebieden. Een van deze gebieden is de amygdala, waar emotionele reacties worden verwerkt.

Uit een eerdere studie die verscheen in Nature Neuroscience blijkt dat mensen met een grote hoeveelheid ‘echte’ vrienden ook een grotere hoeveelheid grijze stof in de amygdala hebben.

Plastisch

Onderzoeker Ryota Kanai van UCL besluit: “We weten dat het brein plastisch is en na verloop van tijd kan veranderen. De spannende vraag is nu of dit ook opgaat voor hersengebieden zoals de amygdala. Dit helpt ons bij de vraag of internet ons brein verandert”.