BAARN - Voor het eerst is er een bacterie ontdekt die te maken heeft met darmkanker. Of de bacterie de oorzaak of het gevolg is van darmkanker is nog niet bekend.

Zowel een team van de Canadese Fraser University als een team van het Amerikaanse Cancer Institute in Boston onderzocht bacteriën in darmtumoren.

Beide onderzoeksgroepen ontdekten dat in darmtumoren de fusobacterie voorkomt. Deze bacterie is een ziekteverwekker die tandbederf en huidzweren veroorzaakt.

Colitis ulcerosa

In eerder onderzoek werd er al een verband aangetoond tussen de fusobacterie en colitis ulcerosa, een chronische ontsteking dikke darmontsteking. Colitus ulcerosa is op zichzelf een risicofactor voor darmkanker.

Het is nog niet duidelijk of de fusobacterie de darmkanker veroorzaakt of dat er sprake is van toeval. Als de bacterie inderdaad de oorzaak blijkt te zijn, zou darmkanker in de toekomst mogelijk bestreden kunnen worden met antibiotica. Waardoor darmkanker precies ontstaat is onduidelijk. Er zijn diverse risicofactoren, zoals leeftijd, erfelijkheid en voeding.