AMSTERDAM - Wetenschappers van Imperial College London gaan samenwerken met het Maleisische bedrijf Yayasan Saba om op Borneo de effecten van grootschalige ontbossing te onderzoeken.  

Het wordt het grootste ecologische experiment ooit uitgevoerd.

De ontbossing was niet tegen te houden, en door dit onderzoek op te zetten krijgt het verwoestende project nog een gouden randje voor de ecologen.

Het plan werd op 17 oktober gepubliceerd in Philosophical Transactions of the Royal Society B.

Orang-oetan

Het regenwoud op Borneo staat bekend om zijn hoge biodiversiteit, en het eiland is de leefomgeving van de orang-oetan. Yayasan Saba begint in December met het tegen de vlakte werken van 75.000 hectare van dit primair regenwoud. Het is de bedoeling dat er een lucratieve palmolieplantage komt.

Een wereldwijd team van ecologen, geleid door Rob Ewers van Imperial College London, hoopt waardevolle data uit de actie te halen.

Fragmenteren

Zo’n 8000 hectare van het project zijn beschikbaar voor het experiment. De bedoeling is om te onderzoeken wat het ecologische effect is van het fragmenteren van habitats, of biologische woonplaatsen. Door stukken bos van verschillende grootte en op verschillende afstanden van elkaar te laten staan kunnen de ecologen de gevolgen bestuderen.

De resultaten kunnen helpen met het ontwerpen van nieuwe landschappen, zodat zowel commerciële als ecologische belangen behartigd kunnen worden met een minimale ecologische last.

Het onderzoek lijkt in strijd met de meer typische werkzaamheden van ecologen, maar Ewers zegt daarover: “je kunt wel moord en brand gaan schreeuwen dat er ontbossing plaatsvindt, maar ik hoop dat we er wat van kunnen leren door met ze samen te werken. We zijn gewoon pragmatisch.”