SINT GEERTRUID - Archeologen hebben bij het Limburgse dorpje Sint Geertruid werktuigen van Neanderthalers gevonden.

Het gaat om een vuurstenen kern en afslagen waarmee Neanderthalers gereedschap maakten. De vondst is vermoedelijk tussen de 70.000 en 100.000 jaar oud, maakte de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed maandag bekend.

De Rijksdienst noemt de vondst spectaculair en verwacht in de omgeving nog meer sporen van prehistorische bewoning uit deze periode, het Midden Paleoliticum, te vinden.

Een woordvoerder noemt de vondst bijzonder omdat de werktuigen zijn gevonden op de plaats waar ze zijn achtergelaten.

Belvédèregroeve

De enige andere plek in Nederland waar eerder al sporen van Neanderthalers werden aangetroffen, was in de Belvédèregroeve in Maastricht. Daar werden zelfs 300.000 jaar oude vondsten gedaan, aldus een woordvoerder van de Rijksdienst.

Neanderthalers waren de voorgangers van de huidige mens, die hier 40.000 jaar geleden ten tonele verscheen.

Toeval

De archeologen stuitten bij de toeval op de vondst. Ze deden bodemonderzoek om te kijken hoe groot de kans is dat er vindplaatsen uit de vroege prehistorie te vinden zijn. Zo'n vindplaats werd volgens de Rijksdienst ''wonder boven wonder'' aangetroffen. De dienst spreekt van ''een speld in een hooiberg''.

De vondst werd gedaan op zo'n 4,5 meter diepte. Volgens de Rijksdienst is Sint Geertruid, gemeente Eijsden, de rijkste plaats in Nederland aan vondsten uit het midden-paleoliticum. Eerder werden in de omgeving vuursteenmijnen gevonden, maar die zijn van jongere datum.

Exact

De vondst stelt de onderzoekers in staat de bewoning van de Neanderthalers exact te dateren. Met de gegevens die de Rijksdienst verzamelde, kunnen kaarten worden gemaakt van mogelijke archeologische vindplaatsen met aanduiding van onder meer diepte en ouderdom.

Werktuigen Neanderthalers gevonden in Limburg