DEN HAAG - Nederlandse onderzoekers hebben dit jaar een aanzienlijk deel van de starterssubsidies van de European Research Council (ERC Starting Grants) binnengesleept.

Dat meldde een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vrijdag.

In totaal gaan 47 onderzoekers in Nederland met het EU-geld onderzoek uitvoeren, waarvoor ze ruim 70 miljoen euro binnensleepten. Dat zijn ruim 20 meer toekenningen dan in de voorgaande drie toewijzingsronden.

Van de 47 gehonoreerde voorstellen zijn er 14 onderzoekers in de levenswetenschappen, 17 in de natuurkunde, technische- en aardwetenschappen en 16 in de sociale- en menswetenschappen.

Nederland staat daarmee in Europa op de vierde plaats, achter het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Vorig jaar stond Nederland op de vijfde plaats. De ERC kent dit jaar in totaal 480 beurzen toe.

Subsidies

De ERC-subsidies zijn bedoeld om excellente onderzoekers, die 2 tot 12 jaar geleden zijn gepromoveerd, te ondersteunen bij het opzetten van een eigen onderzoekslijn.

''Ons land doet het bijzonder goed in het Europese onderzoeksprogramma: we halen er meer geld uit dan we erin stoppen'', aldus staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs).

''Maar in de ERC doen we het nog beter en dat onderstreept de hoge kwaliteit van de onderzoekers die in Nederland werkzaam zijn. Daar mogen we heel trots op zijn.''