AMSTERDAM - Mobiele telefoons en mensenhanden blijken verrassend vaak sporen van ontlasting te bevatten.

Dat meldt de BBC op 13 oktober naar aanleiding van Brits onderzoek dat werd gedaan in aanloop naar de Internationale dag van het handen wassen. Het is volgens de onderzoekers van de London School of Hygiene & Tropical Medicine en Queen Mary, University of London slecht gesteld met de schoonheid van handen en mobieltjes.

Eén op de zes telefoons bevatte sporen van Escherichia coli, de beruchte bacterie die voedselvergiftiging kan veroorzaken. Niet alle soorten E.coli zijn ziekteverwekkers, maar de onderzoekers gebruikten de bacterie wel als maat voor de aanwezigheid van ontlasting.

Ook 16 procent van de handen was niet vrij van E.coli, en dat terwijl 95 procent van het publiek aangaf zo vaak mogelijk zijn handen te wassen met zeep.

De onderzoekers reisden door het hele land, en namen 390 monsters verspreid over 12 steden. Er was verschil te zien tussen de steden: inwoners van Birmingham hadden met 41 procent de meeste telefoons met E.coli erop, terwijl Londenaren met 28% de meest besmette handen hadden.

Handen wassen

Dr. Val Curtis, van de London School of Hygiene & Tropical Medicine en campagneleider voor het Britse deel van de Dag van het handen wassen, zegt dat dit aantoont dat sommige mensen nog steeds hun handen niet goed wassen, vooral niet na toiletbezoek.

"Ik hoop dat de gedachte dat ze E.coli op hun handen kunnen hebben hen kan overtuigen van het nut van hygiëne op het toilet. Handen wassen met zeep is zo eenvoudig, en er is geen twijfel over dat het levens spaart."