AMSTERDAM - De Very Large Array (VLA), volgens de Amerikanen "de beroemdste radiotelescoop ter wereld", moet een nieuwe naam krijgen.

De afgelopen tien jaar is het instrument, dat bestaat uit 27 radioschotels met een middellijn van 25 meter die verspreid over een afstand van maximaal 36 kilometer staan opgesteld, grondig gemoderniseerd.

De nieuwe naam, waarvoor iedereen tot 1 december suggesties kan indienen, moet de VLA van zijn jaren-'70-imago afhelpen. Bij de recente opknapbeurt, die nu bijna is voltooid, is alle stokoude elektronica vervangen.

Ook heeft de VLA een nieuwe, supersnelle computer gekregen voor de verwerking van de signalen die de radioschotels uit de kosmos opvangen. Het nieuwe systeem is meer dan tien keer zo gevoelig voor de zwakke radiostraling van verre hemelobjecten dan zijn voorganger, en bestrijkt meer dan drie keer zo veel radiofrequenties.

In de nieuwe configuratie kan de VLA het signaal van een mobiele telefoon op de afstand van Jupiter (800 miljoen km) ontvangen.