AMSTERDAM - De toekomstige Europese Extremely Large Telescope (E-ELT) heeft grond onder zijn voeten.

Tijdens een ceremonie die donderdag in Santiago (Chili) is gehouden, hebben de Chileense minister van Buitenlandse Zaken, Alfredo Moreno, en de algemeen directeur van ESO, Tim de Zeeuw, een overeenkomst ondertekend.

Deze overeenkomst omvat de schenking van grond voor de telescoop, een lange-termijnconcessie voor de inrichting van een beschermd gebied eromheen en steun van de Chileense regering bij de vestiging van de E-ELT.

De nieuwe reuzentelescoop, die een bijna veertig meter grote hoofdspiegel krijgt, zal komen te staan op de berg Cerro Armazones, niet ver van de stad Antofagasta in het noorden van Chili. Hij zal deel uitmaken van de Paranal-sterrenwacht, waartoe ook de eveneens Europese Very Large Telescope (VLT) behoort.

Gedeeld

Cerro Paranal is slechts twintig kilometer van Cerro Armazones verwijderd, en veel van de bestaande infrastructuur kan tussen de twee locaties worden gedeeld. In ruil voor de Chileense toezeggingen krijgen

Chileense astronomen tien procent van de waarnemingstijd van de E-ELT. De eerste waarnemingen staan gepland voor het begin van het volgende decennium.