NIJMEGEN - Archeologen hebben een Merovingisch grafveld uit de periode 450 - 575 ontdekt in het dorp Lent, dat tegenwoordig bij Nijmegen-Noord hoort.

Merovingische grafvelden zijn zeer zeldzaam in Nederland, maar in Lent werd in de jaren '70 van de vorige eeuw al zo'n veld gevonden, liet de gemeente Nijmegen woensdag weten.

In het grafveld zijn achttien skeletten gevonden, die allemaal op de rug liggen en in een houten kist zijn begraven. Bij de lichamen zijn aardewerk, sieraden, wapens en glazen begraven.

Isotopenonderzoek

Omdat het skeletmateriaal volgens de archeologen goed is geconserveerd, is het mogelijk om DNA- en isotopenonderzoek op de resten te doen.

Dat kan meer vertellen over familiebanden, doodsoorzaak, voedingsgewoonten, herkomstgebied en veelvoorkomende ziekten onder het volk. Het was in Nederland nooit eerder mogelijk om een volk uit de vroege middeleeuwen gedetailleerd te onderzoeken.

Frankische koningen

De Merovingers waren een dynastie van Frankische koningen, die van de vijfde tot de achtste eeuw regeerden in België, Frankrijk en Duitsland. De grenzen van hun rijk wisselden voortdurend. Zo is nog steeds niet bekend waar het centrum van het Merovingische rijk was.

Het in Lent gevonden grafveld dateert uit de tijd van Clovis I, stichter van de dynastie. Deze Clovis breidde zijn rijk uit over vrijwel de hele Romeinse provincie Gallië.